Η Πτώση του Ευρώ:

Η Επανεφεύρεση της Ευρωζώνης και το Μέλλον των Παγκόσμιων Επενδύσεων

του Jens Nordvig, McGrawHill | Οκτώβριος 2013

 

Πώς γίνεται να έχει δοθεί τόση παράταση στην κρίση του Ευρώ και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να αφήνουν την ανεργία να σκαρφαλώνει στα ύψη;

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το Ευρώ χωρίς πρώτα να κατανοήσει την ιστορία του. Το Ευρώ γεννήθηκε από μια πολιτική φιλοδοξία για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Τα οικονομικά έπαιξαν δευτερεύοντα ρόλο στη διαδικασία, κάτι που είναι ειρωνικό, εφόσον το να παραιτηθεί μια χώρα από το εθνικό της νόμισμα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μακροοικονομικές αποφάσεις που μπορεί να λάβει.

Δεν υφίσταται πολιτική ένωση που να δεσμεύει την Ευρωζώνη. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται δια της οδού του συμβιβασμού μεταξύ 17 ανεξάρτητων χωρών. Είναι μια ανεπαρκής και χρονοβόρα διαδικασία. Η έλλειψη πολιτικής ένωσης αποτελεί σοβαρό εμπόδιο ως προς την ικανότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτό καθηλώνει τις χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση στο τέλμα ενός δαπανηρού αποπληθωρισμού. Αυτού του είδους η προσαρμογή είναι παρόμοια με εκείνη που σημείωθηκε κατά τη διάρκεια του κανόνα του χρυσού πριν από δεκαετίες. Ο οικονομικός πόνος που σχετίζεται με την αποπληθωριστική προσαρμογή τροφοδοτεί την πολιτική ένταση η οποία θα μπορούσε να σπείρει τους σπόρους μελλοντικών κρίσεων.

Η εναλλακτική λύση της περαιτέρω ολοκλήρωσης είναι μια μορφή διάλυσης του Ευρώ. Αν οι χώρες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή πορεία, η λογική συνέπεια είναι να επιστρέψουν σε ανεξάρτητες οικονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων νομισμάτων. Το θέμα της διάλυσης είναι περίπλοκο και μη πλήρως κατανοητό. Είναι πολλοί οι μύθοι που πρέπει να καταρριφθούν.

Το αρχικό Ευρώ έχει καταρρεύσει. Μια νέα εκδοχή του Ευρώ είναι υπό κατασκευή. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρέσκονται να το αποκαλούν ΟΝΕ 2.0 (EMU 2.0). Ωστόσο, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και είναι πολύ νωρίς να μιλάει κανείς με σιγουριά ως προς το ποιά θα είναι η τελική του μορφή και αν θα κατορθώσει να επιζήσει πέραν της τρέχουσας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η τύχη της Ευρώπης και η πορεία των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών εξαρτώνται άμεσα από το πως θα εξελιχθεί το Ευρώ από εδώ και στο εξής. Θα είναι ένα εύρωστο νόμισμα; Θα είναι ένα αδύναμο νόμισμα; Ή θα διασπαστεί το νόμισμα σε κομμάτια; Το πως θα αρθεί το τωρινό αδιέξοδο είναι αυτό που θα κρίνει το μέλλον του Ευρώ, θα επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών και θα καθορίσει την πορεία των αποδόσεων πολλών διαφορετικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ανά την υφήλιο.

 

500px-Flag_of_Greece.svg_